Fredag 3. april 2020 Innenriks

I Oslo øst bor de tettest og har minst penger – og har flest påviste tilfeller av koronasmitte:

De som mangler kjellerstue

UTE: Mohamed El Morabet (med lue) og Mimoun Al Atiaoui, ledere i sports­klubben Sterling, er ute om kvelden for å snakke med og følge opp ungdom. Her snakker de med eieren av Donia Grill i Oslo, Adnan Salihi.

I FELT: Hver kveld siden 15. mars har Mohamed El Morabet gått gatelangs for å hindre bråk, slåsskamper og ­spredning av koronaviruset.

ULIKHET

Eieren av Donia pizza og kebab Adnan Salihi er forbanna.

– Se på det her! Jeg kan ikke ha det sånn. Prøv og snakk med dem. Vær så snill.

På gulvet på gatekjøkkenet hans ligger det knust glass. En ung mann på snart 18 år reiv nettopp ned tipsglasset som sto på disken i gulvet. Han var forbanna fordi han blei nektet å kjøpe mat. Det er ikke første gang lokal ungdom gjør hærverk på gatekjøkkenet.

– Vi har bestemt oss for å nekte de ungdommene servering. De skremmer kundene. De har hatt slåsskamper her. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å få dem til å stoppe.

Mohamed El Morabet og Mimoun Al Atiaoui nikker forståelsesfullt. De lover å mekle med ungdommene, og de prøver å komme med konstruktive forslag:

– Den plakaten du har her om at bare én kan være inne på gatekjøkkenet om gangen. Kanskje du skal vise til den neste gang de kommer? Si at det gjelder alle. At det ikke bare er fordi de er ungdommer, at de blir avvist. Når de kommer hit, har de blitt avvist flere steder allerede, kanskje også i sitt eget hjem, sier ­Atiaoui.

Koronasmitte i Oslo:

• I bydelene i Groruddalen øst i Oslo har andelen koronasmittede økt kraftig den siste uka.

• Stovner har nå 2,52 smittede per tusen innbyggere. Gamle Oslo har 2,43, Ullern har 2,31 og Frogner har 1,90.

• Veksten begynt å flate ut i vestkanbydelene.

Kilde: Meldingssystem for smittsomme sykdommer ved Folkehelseinstituttet og Oslo kommune statistikkbanken

Flest smittet i øst

Vi er på Tøyen i bydel Gamle Oslo. Sammen med Stovner er Gamle Oslo nå på topp i antall koronasmittede i forhold til folketallet: 2,43 promille er smittet i Gamle Oslo. På Stovner er tallet 2,52. Landsgjennomsnittet er 0,94. Fra å ramme privilegerte vinterferie­turister bosatt i vestkant­bydelene Ullern og Frogner, rammer nå koronaepidemien hele hovedstaden.

Antall smittede øker raskest i de bydelene som sliter mest fra før. På en uke har bydel Stovner gått fra å ligge ti prosent under snittet for Oslo til å være den bydelen med høyest andel smittede. Onsdag skrev Akers Avis Groruddalen at Stovner hadde registrert 17 nye smittede opp til 70 det siste døgnet. Torsdag skrev Aftenposten at det var 76 smittede i bydelen.

Da Klassekampen sjekket Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer, de såkalte MSIS-tallene, fredag formiddag, var det registrert 83 koronasmittede i Stovner bydel. I likhet med Gamle Oslo er Stovner den bydelen i Oslo med mest trangboddhet og størst andel barnefattigdom i landet.

Mange i felt

Mohamed El Morabet kjenner disse områdene bedre enn de fleste. Han har vokst opp på Tøyen og bor nå med kone og barn på Stovner. Han og barndomsvennen Mimoun Al Atiaoui er begge frivillige i sportsklubben Sterling.

Tre dager i uka pleier det å være mellom 60 og 70 ungdommer mellom 15 og 19 år innom klubbhuset deres ved Vahl skole. De trener eller lager musikk i lydstudioet i kjelleren.

Da skolene stengte 12. mars, ble de også nødt til å stenge klubbhuset. De merket umiddelbart et stemningsskifte, en følelse av unntakstilstand.

– Det var veldig mange ungdommer ute som kjedet seg. Det virket som om de var klare for konflikt, sier Atiaoui.

Og konflikt ble det. Lørdag 14. mars ble det meldt om flere slåsskamper. En ung gutt ble angrepet med kniv på en Deli de Luca-butikken på Grønland. Dagen etter bestemte de frivillige i Sterling seg for å være ute og gå i felt om kvelden for å hindre eskalering. Morabet har vært ute hver eneste kveld siden da. Og de er ikke de eneste.

Mehrdad Ghanji, enhetsleder for barn og unge i bydel Gamle Oslo, forteller at de som til vanlig jobber på fritidsklubbene, nå er ute i felt hver dag fra klokka 15 til 21.

Tøyen sportsklubb er ute og går fra 12 til 15. I tillegg stiller bydelen opp med ungdomsarbeidere fra Ung arena som er tilgjengelig på chat og telefon fra klokka 12 til 21. Hver dag får de mellom 60 og 70 henvendelser. Bydel Gamle Oslo har også starta Ungdoms-tv som sender via Facebook to dager i uka.

– Hvilke ungdommer klarer seg greit og hvem er du bekymra for under denne krisa?

– Det er som til vanlig, at de som kommer fra ressurssterke hjem, klarer seg bra. De som ikke har ressurser til å følges opp, klarer seg dårligere, sier Ghanji.

Hilser med albuen

Gatekjøkken-eieren vet hva gutten som knuste tipsglasset heter. Vi møtte ham tidligere på kvelden sammen med to kompiser. Mens vi snakket med dem, gikk en vennegjeng på seks–sju andre gutter forbi og skulte.

Ifølge Morabet og Atiaoui går det rykter om konflikter mellom gjenger og enkeltpersoner med tilgang til skytevåpen. De første dagene etter at de vanlige møteplassene for ungdom stengte dørene, var noen få ute og tøffet seg med våpen. Morabet tror det ga dem mestringsfølelse. Nå er det ikke lenger så tøft å vise seg udødelig.

Vi treffer en gutt med somalisk bakgrunn som fisker fram en flaske Antibac fra bukselomma.

– Vi må passe oss. I Frankrike døde en jente på 16 år, sier han.

Atiaoui og Morabet sier til Klassekampen at det har skjedd en mentalitetsendring blant ungdommene. Alvoret i situasjonen har sunket inn.

– Den der kjedelige pappapraten vår har funket, legger Morabet til og smiler:

– Nå klemmer de ikke hverandre lenger, men hilser med albuene.

Savner å klemme

Jamal Diriye er utdannet barnevernspedagog og har vært ungdomsarbeider i Gamle Oslo i ti år. Den siste tida som leder av Oppfølgingsteamet for barn fra ti til femten år. Det han savner aller mest nå er å gi nærkontakt til ungdom som sliter. Det er ikke alle han oppnår kontakt med via skjerm, og det blir uansett ikke det samme når han ikke kan gå på hjemmebesøk eller ta de med på kino.

– Vi skal være gode forbilder, holde avstand og ikke gi klemmer. Det blir ganske stivt, og det føles meningsløst at det er så mye vi ikke kan gjøre sammen, sier han.

– Savner du å gi en klem?

– Ja, selvfølgelig. Mange barn trenger det. Spesielt i vår bydel er det vanlig å ha mye kroppskontakt. Det å gi klemmer er noe vi savner.

Diriye har somalisk bakgrunn og er i likhet med resten av det somaliske miljøet i Oslo preget av at to norsksomaliere har dødd av covid-19 på kort tid. Onsdag publiserte Folkehelseinstituttet statistikk som viser at somaliere er på topp i antall utenlandskfødte smittede i Norge. Det preger også barn og ungdom.

– Jeg merker at barna blir preget av at foreldrene er i sorg, sier Diriye.

Digitale leksehjelpere

I likhet med de frivillige i Sterling var også Jamal Diriye bekymra for at ungdomsvolden skulle eskalere med stengte skoler og klubber.

– Er du fortsatt like bekymra?

– Nei, det er jeg ikke. Nå er det flere etater og frivillige som står på for at ungdommene og familiene deres skal få det bedre. Det er viktig at vi samarbeider i stedet for å jobbe parallelt mot den enkelte ungdommen. Jeg føler at vi er på riktig vei nå, sier Diriye.

Han sier den største overgangen har vært å overføre så mye av det oppsøkende arbeidet til skjerm. Mange lokale ildsjeler har meldt seg som digitale leksehjelpere gjennom Tøyen sportsklubb og Tøyenakademiet. Diriye har hjulpet til med å kople ungdommer til frivillige.

En av dem som hjelper unge med leksene via skjerm nå, er bydelspolitiker Stian Amadeus Antonsen (SV).

– Jeg tror områdeløftet har bidratt til å redde liv gjennom å ha styrket lokal frivillighet. Nå har vi mange ildsjeler som når ut med livsviktig informasjon, sier han.

Samtidig mener SV-politikeren at det ikke er nok.

– Denne krisa har avdekket en strukturell urettferdighet som vi ikke får fiksa nå. Det er lettere å følge helserådene for ungdommer som har en stor kjellerstue og kan sitte hjemme og game, sier Antonsen og tar til orde for en mer rettferdig boligpolitikk:

– Folk skal ha en anstendig bolig som gjør at de kan klare seg gjennom en pandemi.

Mister inntekt

På Donia Grill og kebab feier Adnan Salihi opp rester av knust glass. Han er fortvilet:

– De lager trøbbel for meg, men jeg trenger dem også, sier han.

Hvis han nekter ungdommene å kjøpe kebab, mister han inntekter. Hvis han lar dem spise kebab, kan han miste kunder i et allerede slunkent marked.

Mohamed El Morabet er glad for at de tok seg tid til å prate skikkelig med gatekjøkken-eieren.

– Vi trenger å bygge relasjoner til han også, ikke bare ungdommene.

Mimoun Al Atiaoui sier at mange av foreldrene til ungdommene de møter har jobber som Salihi.

– De har små butikker og kebabkiosker, som nå mister masse kunder. Hva skal de leve av i tida framover?

aseb@klassekampen.no

KNUST: Tipsglasset på Donia Grill ble knust av en ung gutt.Innehaver Adnan Salihi er lite fornøyd.
TIL STEDE: Når fritidstilbud er stengt, man bor trangt og hjemmeskolen byr på utfordringer, trekker mange unge ut. Foto: Tom Henning Bratlie