Tirsdag 7. april 2020 Utenriks

• Keir Starmer varsler fornyelse i Labour • Presenterte ny partiledelse i helga

Må samle splittet parti

TAR OVER: Keir Starmer er den nye lederen av Labour i Storbritannia. Han tar over partiet etter at Jeremy Corbyn takket for seg i helga. FOTO: NIKLAS HALLÉN, 8AFP/NTB SCANPIX

NY EPOKE: Jubel og lettelse, sinne og avventende skepsis møter Keir Starmer, idet den nyvalgte Labour-lederen tar fatt på sin forvandling av partiet.

STOR­BRITANNIA

Følelsesutbruddene kom tett fra medlemmer og sympati­sører av det britiske partiet ­Labour i helga, da Jeremy Corbyn takket for seg som partileder og ga vervet videre til Keir Starmer.

Lørdag kunngjorde partiet at Starmer hadde vunnet ledervalget overlegent med 56,2 prosent av stemmene. Hans nærmeste utfordrer, Rebecca Long-Bailey, en nær Corbyn-alliert, endte opp med 27,6 prosent.

Keir Starmer (57):

• Ble lørdag valgt som ny partileder for Labour etter en uravstemning i partiet. Den forrige partilederen Jeremy Corbyn, varslet sin avgang etter det dårlige valgresultatet i desember.

• Avstemningen har foregått per post siden 21. februar da de tre kandidatene var klare: Keir Starmer, Rebecca Long-Bailey og Lisa Nandy.

• Starmer var Labours brexit-talsperson og regnes politisk for å være et sentrumsalternativ til venstresida i partiet.

• I sine yngre år var Starmer en radikal menneskerettighetsadvokat, som seinere som parlamentariker blant annet kjempet hardt mot brexit.

• Han omtaler seg selv som sosialist og har sagt han stiller seg bak valgmanifestet til Labour fra desember, der det framgikk at Labour ønsker å nasjonalisere tjenester som tog, post og kraftforsyning. Samtidig vant han støtte fra sentrum i partiet, som ser på ham som mer avmålt og pragmatisk enn det forgjengeren Corbyn var.

Kilde: NTB

Glede og sinne

Mens mange på venstresida i det sosialdemokratiske partiet takket Corbyn og delte bilder av seg selv og den avgåtte partilederen på sosiale medier, klappet andre inn Starmer uten å legge skjul på sin ­enorme lettelse.

I en gratulasjonshilsen på Twitter skrev tidligere Labour-politiker David Miliband at han hadde tro på at Starmer ville bringe «intelligens, prinsipper og dømmekraft» tilbake i partiet. «Corbyn-årene brakte med seg fryktelig skam og grusomt nederlag. Jo tydeligere den nye starten er, jo bedre», skrev Miliband.

Miliband, som i sin tid ble ansett som en nærmest selvskreven partileder, tapte selv ledervalget for ti år siden med hårfin margin mot broren Ed.

Spennet og spenningene i Labour-familien ble enda tydeligere da den åpent Starmer-fiendtlige delen av ­venstresida tok bladet fra munnen.

«Jeg gratulerer ikke Starmer. Han kan kysse meg i ræva», lød kommentaren på Twitter fra Eddie Dempsey, tillitsvalgt i transportarbeiderforbundet RMT, da resultatet forelå. For Dempsey og andre som tilhører den radikale og EU-kritiske venstresida, representerer Starmer et svik mot arbeidervelgere som stemte for EU-utmelding under folkeavstemningen i 2016.

Labour drev kampanje for å bli værende i unionen, men da det ble flertall for utmelding, lovet Jeremy Corbyn at partiet skulle respektere utfallet.

Keir Starmer, som var partiets brexit-talsperson, ivret på sin side for at partiet skulle kjempe for en ny folkeavstemning, der ett av alternativene var å bli værende i unionen.

Snuoperasjonen kostet partiet mange arbeidervelgere ved parlamentsvalget i desember, da Labour gjorde sitt dårligste valg og ble utradert i sine gamle bastioner i det midtre og nordlige England, også kjent som «The Red Wall».

Sparket Corbyn-lojalister

Søndag presenterte Starmer Labours nye ledelse og såkalte skyggekabinett, som består av partiets talspersoner på de ulike politikkområdene.

Blant dem som har blitt byttet ut i ledelsen er trioen Ian Lavery, Jon Trickett og Richard Burgon. Lewis Goddall, journalist i Sky News og forfatter av boka «Left for Dead?: The Strange Death and Rebirth of the Labour Party», som kom ut i 2018, ­tolker utskiftningene som et tydelig tegn på at Starmer vil ha forandring.

– Et åpenbart tegn er at han har sparket Jeremy Corbyns nærmeste fra partiledelsen og erstattet dem med folk som ligner mer på ham selv. Det vil si, folk som tilhører «den myke venstresida», som er mer teknokratiske og mindre opprørske, sier Goddall til Klassekampen.

Trenger corbynistene

Samtidig sympatiserer store deler av medlemsmassen på en halv million med Corbyn-prosjektet, som innebar en markant venstredreining av Labours politikk.

Det betyr at Starmer også må vise en viss kontinuitet, mener Lewis Goddall. Et uttrykk for dette er at Starmer i går utnevnte utfordreren Rebecca Long-Bailey til Labours utdanningspolitiske talsperson, tror han.

– Man må ikke glemme at Starmer ikke gikk til valg på et brudd med corbynismen. Han gikk til valg på å fortsette mange elementer i corbynismen. Dette har sikret ham støtte fra mange på Corbyn-sida i partiet. Jeg har snakket med mange som stemte på Corbyn, som nå stemte på Starmer.

Goddall konstaterer at Corbyn har «skjøvet Labour til venstre», og at det vil være umulig for Starmer å «plutselig komme inn og prøve å være Tony Blair», som førte partiet til høyre.

– Starmer står overfor en vanskelig balansegang. Labour har ikke råd til en ny splittelse der venstresida driver vekk fra partiet. Hvis Labour mister oppslutning både blant arbeidervelgerne og de urbane, venstrevridde liberalerne som støttet Corbyn, er de kjørt.

Verken hyllest eller hets

Mellom de mest kraftfulle reaksjonene på Starmers seier og overtakelse av partiet hersker det en avventende holdning blant mange.

Angus Satow er talsperson for Labour for a Green New Deal, en gruppe i partiet som jobber for at Labour skal sikre en radikal grønn omstilling av britisk økonomi og samfunn.

Gruppa støttet kandidaturet til Rebecca Long-Bailey, som hadde ansvar for energi, næringsliv og klima i partiet.

Men Satow minner om at alle kandidatene – inkludert Keir Starmer – ga sin tilslutning til en såkalt Grønn New Deal under valgkampen.

– Vi vil jobbe med den nye ledelsen og presse på innad i partiet for en Grønn New Deal, som innebærer å sikre demokratisk eierskap og en forvandling av økonomien, sier Satow til Klassekampen.

– Rebecca gjorde en fantastisk jobb i rollen hun hadde, og har vært en pioner i arbeidet med å fremme en grønn, industriell revolusjon. Hun har vært flink til å jobbe med lokalsamfunnene og bygge ideer fra grasrotnivå.

Angus Satow vil følge med på at den nye ledelsen ikke trapper ned ambisjonene, som å nasjonalisere energinettet.

– Det er sannsynlig at radikale tiltak blir forsøkt nedskalert. Men det finnes ikke noe mandat i partiet og medlemsmassen for å gjøre det. Både klimakrisa og koronapandemien gjør det tydelig at politikken står sterkere enn noensinne, og det er det vi kommer til å argumentere for.

I går ettermiddag ble det klart at tidligere Labour-leder Ed Miliband blir nærings- og energipolitisk talsperson. Dermed tar han over mye av jobben Rebecca Long-Bailey hadde.

«Han ser ut som makt»

Neste planlagte parlamentsvalg i Storbritannia er ikke før i 2024. Labour-kjenner Lewis Goddall tror Starmers største styrke, er at han nettopp representerer noe Jeremy Corbyn aldri gjorde: etablissementet.

– Alle kan se for seg Keir Starmer utenfor Downing Street nummer 10. Jeg tror selv mange av Jeremy Corbyns egne tilhengere hadde problemer med å se for seg Corbyn der, sier forfatteren.

– Man kan si hva man vil om Starmer, at han er kjedelig og sånt, men han ser ut som makt. Jeg fikk en tekst­melding av en Labour-parlamentariker her om dagen, der vedkommende skrev følgende: «Endelig har vi en leder som ser mer ut som en statsminister enn statsministeren selv.»

yohans@klassekampen.no