Onsdag 8. april 2020 Utenriks

Stater, etterretningsbyråer og selskaper kriger vilt om medisinsk utstyr:

Maskekamp er helt texas

UTSTYRT: En politibetjent som passer på at alt går trygt for seg på en «drive through»-teststasjon i Houston har på seg maske. FOTO: DAVID J. PHILLIP, AP/NTB SCANPIX

KAMP: Hele verden vil ha tak i det ­samme utstyret. – Det stjeles og beslaglegges over en lav sko. Vi har væpnede vakter på lageret vårt i Kina, sier forretningsmannen Stephen Fu.

HELSE

– Våre folk møter på amerikanske oppkjøpere som kommer med kofferter med penger for å overby oss. Det er det som skjer i Kina nå.

Det sier den Hongkong-fødte og Bodø-baserte forretningsmannen Stephen Fu. I 17 år har han drevet med vareimport fra Kina. Gjennom selskapet Orient Holding har han 14 ansatte i byen Zhongshan, som siden et par uker tilbake har jobbet dag og natt for å sikre noen av Norges kommuner og sjukehus det hele verden trakter etter: sertifisert smittevernutstyr.

Utstyrsmangel:

• I takt med at koronapandemien sprer seg i verden, tetner også kampen om smittevernsutstyr seg til.

• Fredag forrige uke fastslo Verdens helseorganisasjon at det de kaller den globale mangelen på smittevernutstyr er kronisk.

• Flere land har tatt i bruk uortodokse metoder for å få fatt på utstyr.

• Det finnes flere eksempler på at stater har beslaglagt bestillinger på flyplasser, satt eksportrestriksjoner på medisinsk utstyr og kjøpt opp bestillinger som har vært på vei til andre land.

Logistisk risikosport

Fredag forrige uke fastslo Verdens helseorganisasjon (WHO) at det de kaller «den globale mangelen» på smittevernutstyr er «kronisk». Beskjeden fra helsepersonell er den samme verden over: Det skorter på utstyr som beskytter dem selv og pasientene de behandler.

De illevarslende vitnesbyrdene avslører at det er manko på det meste: stellefrakker, hansker, ansiktsvisir, heldekkende beskyttelsesdrakter og smittevernsbriller. Men aller størst etterspørsel ser det ut til å være etter såkalte halvmasker som filtrerer fra 94 til 99 prosent av lufta som pustes inn.

– Masker med åndedrettsvern, det får jeg ikke tak i nå. Det er ikke mulig, sier Fu.

I USA er maskene kjent som N95 og N99, mens de etter europeisk standard heter FFP2 og FFP3. Hele verden trakter etter dem, og prisene har skutt i været.

– De er grisedyre. De koster fort hundre kroner per stykk, sier Fu om maskene som man på et norsk sjukehus i gjennomsnitt trenger cirka 35 stykker av per pasient, per døgn.

Prisen er ifølge Fu likevel ikke hovedproblemet. I en nedstengt verden med grensekontroller og sterkt begrenset fly- og skipstrafikk, er logistikken den virkelige store utfordringen.

– Frakta er en risikosport. Stater beslaglegger bestillinger etter eget forgodtbefinnende, sier Fu.

Kopler på spioner

Det har vært mange eksempler på dette i Europa den siste tida. 3. april refset Spanias utenriksminister tyrkiske myndigheter for å ha holdt igjen et fraktfly med respiratorer som mellomlandet på vei til Spania fra Kina. I slutten av mars ble tsjekkiske myndigheter kritisert for å nekte å levere ut en forsyning med masker som skulle til Italia.

Frankrike og Tyskland har også møtt kritikk. Blant annet av EU-kommisjonen, ifølge avisa Le Monde, for å ha stanset sin eksport av smittevernutstyr og selv holdt på forsyningene, da italienske leger og sjukepleiere skrek om hjelp.

I Israel har etterretningstjenesten Mossad blitt koplet på for å få fatt i det ettertraktede smittevernsutstyret. I avisa Times of Israel gjengis et intervju med en høytstående Mossad-agent fra tv-programmet «Uvda». Der forteller den anonymiserte Mossad-agenten at han aldri før har vært med på et så komplekst oppdrag som dette.

– Verden selger respiratorer gjennom sprekker. Vi må finne de sprekkene, sa mannen i programmet som ble sendt 31. mars.

Mossad hadde da skaffet til veie 25.000 masker med åndedrettsvern, 10 millioner kirurgiske munnbind og titusenvis av koronatester.

– Vi bruker de spesielle kontaktene våre for å vinne løpet og kanskje gjøre det hele verden gjør: få fatt i varer bestilt av andre, sa Mossad-agenten, ifølge Times of Israel.

Cash på rullebanen

I det siste er det likevel USAs framferd som har skapt størst overskrifter. Landet er hardt rammet av pandemien, med over 10.000 koronadødsfall på landsbasis. USAs uortodokse metoder for å få tak i smittevernutstyr for å møte krisa, provoserer andre land.

– De dukker opp på rullebanen og blar opp kontanter, sa franskmannen Jean Rottner, lege og president i den franske regionen Grand Est i Frankrike, til radiokanalen RTL forrige fredag.

Ved å tilby mellom tre og fire ganger så mye som original pris, lyktes representantene fra USA med å «kapre» flyet med de franske maskene.

Stephen Fu forteller at hans ansatte i Kina nylig opplevde å bli overbydd og utmanøvrert av representanter fra den amerikanske varekjeden Walmart.

– Vi hadde et parti med kirurgiske munnbind og en klar avtale. Så kom noen fra Walmart med masse kontanter og snappet det rett foran nesa på oss, sier Fu.

Ville Vesten i Østen

Markedet for masker med åndedrettsvern beskrives som «et galehus» av den Shanghai-baserte tekstilmekleren Michael Crotty i avisa The Guardian, hvor det «er penga som rår». Det er en beskrivelse Stephen Fu kjenner igjen.

– Det er helt Texas. Ei kasse med munnbind er nå verdt fort over 100.000 på gata, hevder han.

Mandag denne uka mottok Fu en stor forsyning med briller, visir og smittevernsfrakker som ble kontrollert og godkjent av representanter fra Bodø kommune.

Mer utstyr er på vei, deriblant 100.000 kirurgiske munnbind, men Fu sier han «sitter med hjertet i halsen fram til alle varene er levert». Blant annet står en leveranse med ytterligere 50.000 kirurgiske munnbind fast i tollen i Kina, og kommer foreløpig ikke ut av landet.

Langreist og korttenkt

1. april fikk Fu en bestilling på 100.000 gjenbrukbare smittevernbriller av typen som skal tåle å kokes for å desinfiseres, fra Sykehusinnkjøp HF. De forvalter felles innkjøpsavtaler for alle Norges helseforetak.

– Sykehusene gir oss store ordre nå. Vi gjør det vi kan, men av og til må vi bare si «dessverre, vi kan ikke levere», sier Fu.

– Nesten ingen land ser ut til å ha nok smittevernutstyr nå. Hvorfor har det blitt sånn?

– Alle har gått på samme logistikkskole og alle har villet ha ned lagerkostnadene. Direkteimport ble kuttet for å spare penger, og man satset på «just in time»-logistikk. Alle land la opp til å kjøpe utstyret fra Mölnlycke og 3M sine lagre i Europa, sier Fu, og viser til to av de største aktørene i markedet.

Importøren sier han «håper på det beste», men mener vi bør «forberede oss på det verste» i en verden der en pandemi uten vaksine og medisin herjer, og alle vil ha det samme smittevernutstyret.

– Det jeg er mest redd for nå, er at smitten vil blusse opp igjen i Kina. Da kommer de til å stenge alt og beslaglegge all eksport av smittevernutstyr i løpet av et par timer.

yngvildt@klassekampen.no