Onsdag 8. april 2020

Digital uro

• Koronakrisa har gitt oss digitalisering på speed. Der vi før møttes fysisk, har vi de siste ukene lært oss å manøvrere sosial kontakt ved hjelp av Zoom, Teams, Skype og Facetime. Lærere samles i grupper på Facebook for å dele digitale undervisningsopplegg, kollegaer inviterer til digital fredags­pils, og barn gruppesamtaler på sin foretrukne digitale plattform. Det har ikke stått på hyllesten av den raske, digitale omstillingen Norge har vært gjennom den siste måneden. Men ikke alle er like begeistret. Schibsted-styreleder Ole Jacob Sunde advarer i VG mandag mot å sammenlikne den digitale infrastrukturen vi nå bygger opp, med nødvendige tjenester som strøm, jernbane og motorveier.

• «Sammenligning tilslører og ufarliggjør den virkeligheten vi står midt oppe i», skriver Sunde. Han viser til at norske myndigheter har full kontroll på vannet i elvene våre, mens data uhindret flyter gjennom en digital infrastruktur som er fullstendig kontrollert av en håndfull globale selskaper. Schibsted-toppen mener det er på høy tid å utvikle alternativer til techgigantene, slik at Norge kan beskytte sin digitale infrastruktur og sine borgeres privatliv. Fra sin posisjon i Schibsted-konsernet har Sunde sett hvordan aktører som Google og Facebook spiser seg inn i det norske mediemarkedet. Det har gjort ham til en noe overraskende talsmann for norsk digital selvråderett.

• En annen som mener koronakrisa aktualiserer behovet for en kritisk debatt om digitalisering, er Evgeny Morozov, som vi intervjuet forrige uke. Han mener demokratiseringen av deb digitale infrastrukturen bør være et politisk prosjekt på linje med etableringen av velferdsstaten: «Rasjonalet bak velferdsstaten er dette: Vi bestemte oss for at essensielle deler av livet, som utdanning og helse, ikke er salgs­varer. Vi må innse at i dag har de digitale kreftene så stor innvirkning på våre liv at vi må gjøre det samme med dem». Samtidig som vi alle lærer oss å manøvrere Zoom, bruker techgigantene våre data til å etablere nye fortrinn i det digitale kappløpet. Det burde uro myndighetene, ikke få dem til å juble.