Onsdag 22. april 2020 Lederen

Stat og kapital

• Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie har fått det for seg at VGs avsløring av norske samfunnstoppers deltakelse på Nicolai Tangens flybårne luksuscruise ikke er noe okke seg over. «Folk er sjokkerte og mener seminaret ved Wharton-universitetet ‘lukter vondt’. Jeg skjønner ikke helt hvorfor», skriver han i Nidaros. «Hvor mange slike møter konferanser, seminarer og gutteturer der penger møter politisk makt og innflytelse tror du foregår hvert år, hver måned, uten at du (eller VG) får høre om det? … Har du et problem med dette seminaret, har du et problem med kapitalismen».

• Dette høres jo veldig radikalt og kapitalismekritisk ut, men det ser ikke ut til at tankesmiesjefen har fått med seg hva saken handler om. Sakens sprengkraft ligger ikke først og fremst i hedgefond-forvalterens sinnssyke rikdom, men i det faktum at toppledere i offentlig forvaltning lar seg bespise og oppvarte på hans regning uten at noen av dem stiller spørsmål om hvorfor de er invitert, og om deres deltakelse er i overensstemmelse med paragraf 20 i tjenestemanns­loven. Der heter det: «Ingen embets- eller tjenestemann må for seg eller andre motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til, eller av giveren er ment, å påvirke hans tjenstlige handlinger». Ikke én! For Yngve Slyngstad er dette spesielt alvorlig fordi Norges Bank og Oljefondet har klare regler som forbyr ansatte å motta gaver eller andre fordeler fra aktører som potensielt kan havne i et kontraktsforhold med Oljefondet.

• Dette er altså ikke en sak som fortjener et dovent gjesp om «sådan er kapitalismen». Det er i stedet en høyst aktuell strid om statsmakta. Skal den være et redskap for demokratiet eller skal den drive for vær og vind i kapitalens vold? Hvis vi aksepterer påspanderte luksusturer til tjenestemenn uten å reagere med annet enn en skuldertrekning, og hvis vi aksepterer at de bygger tette nettverk med kapitalsterke aktører som har egeninteresse av påvirke dem, brytes staten ned som organ for folkevalgt makt. Da kan den heller ikke brukes til å tøyle og sette grenser for kapitalens makt.