Onsdag 29. april 2020

Tidligere byplansjef var med på å sperre av Kommunaldepartementet i går:

I kjettinger for Y

BLE BÅRET BORT: Ellen de Vibe, tidligere sjef for Plan- og bygningsetaten i Oslo, ble innbrakt av politiet etter å ha deltatt i en støtteaksjon for å bevare Y-blokka i går.

Aktivister lenket seg i går fast utenfor Y-blokka. – Det er mange som har behov for å rope ut mot rivingen, sier aksjonsleder.

ARKITEKTUR

Det var bitende kaldt aprilvær da ti Y-blokka-aktivister i går morges klokka åtte grep til det siste verktøyet i demokratiets verktøykasse: sivil ulydighet.

Foran innkjørselen til byggeplassen var fem aktivister lenket fast i oransjefarget kjetting, sittende på oransjefargete klappstoler. Oransje er blitt fargen for kampen for å bevare Y-blokka.

Resten sto med plakater med slagord som «Stop the vandalism – save the Y-block».

– Det er en ikkevoldelig, fredelig demonstrasjon. Vi har måttet ty til sivil ulydighet fordi vi har holdt på i seks år med lovlige midler. Det har ikke ført til noe og blir bare møtt med arroganse, sier aksjonist Hanne Sophie Claussen.

Kampen for Y-blokka:

• I 2014 vedtok regjeringen at Y-blokka skal rives for å gjøre plass til nytt Regjeringskvartal i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli 2011.

• Y-blokka ble ferdigstilt i 1970, er tegnet av arkitekt Eling Viksjø og har integrert kunst av Pablo Picasso og Carl Nesjar.

• Utallige forsøk har vært gjort for å hindre riving av Y-blokka.

• I går lenket aksjonister seg fast utenfor byggeplassen, før de forsøkte å sperre inngangen til Kommunal- og moderniseringsdepartementet tvers over gata.

Ble løftet vekk

Aksjonistene flyttet seg etter hvert over til inngangen til Kommunal- og moderniseringsdepartementet på den andre sida av Akersgata. Her lenket de seg fast slik at regjeringsbyråkratene måtte krype over og gjennom kjettingen på vei til og fra lunsj.

Etter drøyt fire timers aksjon ble politiet tilkalt, kjettingene klippet og demonstrantene båret vekk uten dramatikk.

For Claussen og aksjonistene er det svært viktig å få stoppet rivingen fordi regjeringens koronatiltak hindrer større aksjoner.

– Det er virkelig mange som nå har behov for å rope ut, men det har vi ikke mulighet til. Derfor er vi så få. Vi ville normalt hatt en svær folkeaksjon her. Når Solberg-regjeringen velger å fortsette rivearbeidet under koronakrisa, når vi er fratatt den demokratiske muligheten vi har, så er vi nødt til å ty til sivil ulydighet, sier Claussen.

Viser til bystyrevedtak

Hanne Sophie Claussen er rektor ved Oslo Fotokunstskole og en del av ledelsen i Støtteaksjon for å bevare Y-blokka. Sammen med blant andre Espen og Mari Viksjø, etterkommerne etter Y-blokk-arkitekt Erling Viksjø, og Ellen de Vibe, tidligere sjef for Plan- og bygningsetaten i Oslo, peker hun på at sivil ulydighet nå står igjen som eneste virkemiddel.

«Det er skremmende at Solberg-regjeringen gjennomfører norgeshistoriens mest kontroversielle ødeleggelse av et kulturminne under en unntakstilstand der normale politiske sammenkomster og demonstrasjoner er forbudt», skrev de i en kronikk i Aftenposten i går.

De er også opptatt av at Oslo bystyre nylig sendte et høringssvar til regjeringen hvor de ba om en ny utredning av bevaring av hele eller deler av Y-blokka. Å rive bygningen med integrert kunst av Pablo Picasso og Carl Nesjar før Stortinget behandler revidert statsbudsjett 12. mai, mener de også er galskap.

– Oslo kommune har bedt regjeringen se på et nedskalert budsjett for hele regjeringskvartalet og bevaring av Y-blokka. En riving kan heller ikke skje før revidert nasjonalbudsjett er avklart, for regjeringskvartalet har en så stor kostnad, sier Claussen.

– Som en bjørn i dvale

En av de mest ivrige fastlenkede ved byggegjerdet i går formiddag er nettopp tidligere byplansjef Ellen de Vibe.

– Jeg så moderniseringsminister Nikolai Astrup vinke til oss der oppe tidligere i morges, sier de Vibe etter at aksjonistene flyttet seg over gata.

– Se, når vi sitter på denne siden av gata, kan vi nyte Y-blokka mens den ennå er der, utbryter med-aksjonist Simen Bang-Hansen.

– Den ser ut som en bjørn i dvale. En helt taus kropp som bare ligger der og venter på å bli reddet, svarer de Vibe.

Ellen de Vibe ble innbrakt av politiet like før klokka ett i går. Det var en gemyttlig tone mellom demonstranter og politi. Det ble enighet om at kun fem av aksjonistene skulle taues. De resterende ville ikke bli ilagt forelegg med mindre de dukket opp igjen seinere på dagen.

kultur@klassekampen.no