Onsdag 29. april 2020 Utenriks

Israel gjør klart for å annektere på den palestinske Vestbredden med USA i ryggen:

Grønt lys til annektering

PÅ HUGGET: Israels ­stats­minister Benjamin Netanyahu (i midten) viser fram et kart over den israelske bosettingen Ariel på den okkuperte Vestbredden i februar. FOTO: SEBASTIAN SCHEINER, AFP/NTB SCANPIX

AKSEPT: Israels nye kriseregjering er enige om planer for å annektere Vestbredden. Nå har planene fått avgjørende godkjennelse av USA.

Palestina

– Som vi alt har gjort klinkende klart, er vi klare til å anerkjenne israelske framstøt for å utvide Israels suverenitet.

Det sa en talsperson for USAs utenriksdepartement mandag ettermiddag, som dermed sementerte landets støtte til Israels planer om å annektere deler av Vestbredden fra allerede fra juli.

Dagen før uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu til den proisraelske kristengruppa European Commission for Israel at han var «sikker på» å få en slik støtte innen kort tid.

I forrige uke uttalte nemlig Mike Pompeo, USAs utenriksminister, at en annektering til syvende og sist var «opp til Israel» å bestemme.

– Det er en israelsk beslutning. Og vi vil arbeide tett med dem ved å dele våre synspunkter i private omgivelser, sa Pompeo på en pressekonferanse.

Israel-Palestina-konflikten:

• Israel ble opprettet i 1948. Som følge ble om lag 750.000 palestinere drevet på flukt. I 1967 okkuperte Israel Vestbredden, Jerusalem, Gazastripen og Golanhøydene.

• USA har allerede anerkjent annekteringen av Jerusalem og Golanhøydene. I den nye planen som USA og Israel presenterte på tirsdag, Århundrets plan, vil Israel også annektere Jordan-dalen og rundt 40 prosent av Vestbredden.

• Palestinerne deltok ikke i utformingen av planen.

Blåstemplet av fredsplan

USAs utenriksdepartement sa mandag at annekteringen må være «i en kontekst der den israelske regjeringen blir enige om å forhandle med palestinerne, i tråd med retningslinjene som er gjort klare i president Trumps visjon».

Det betyr en blåstempling av planer for å innlemme Jordan-dalen, i overkant av 20 prosent av Vestbreddens landområde, i Israel. Der bor det nå rundt 65.000 palestinere, mens ulovlige israelske bosettinger i strid med folkeretten huser om lag 11.000 israelere.

Annekteringsplanene vil også gjelde Israels øvrige bosettinger på Vestbredden, som til sammen huser om lag en halv million israelere, og en videreføring av anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad.

Trump-regjeringen besluttet i fjor å se bort fra en juridisk posisjon tatt av USAs utenriksdepartement i 1978 om at israelske bosettinger var «inkonsistent med folkeretten».

Som en del av sin såkalte fredsplan har Trump tilbudt palestinske selvstyremyndigheter rundt 500 milliarder dollar. Til CNN i januar advarte Trumps svigersønn, og spesialrådgiver for Midtøsten, Jared Kushner palestinerne om å takke nei, eller «å rote bort enda en mulighet, slik de har gjort med alle muligheter de har fått i løpet av sin eksistens».

Israelske advarsler

Statsminister Netanyahu skal framover lede en nydannet koalisjonsregjering med sin hovedrival Benny Gantz fra partiet Blått og hvitt. Den kom i stand som et krisetiltak mot koronapandemien og skal fungere etter et rotasjonsprinsipp der Gantz overtar roret etter 18 måneder.

Ifølge avtalen kan ingen nye lover ikke relatert til koronaviruset bli vedtatt de neste seks månedene, med unntak av beslutninger om annektering.

Tidligere i april advarte 220 tidligere høytstående medlemmer av Israels militære, sikkerhetstjeneste og politi at annektering og andre ensidige handlinger risikerer sikkerhetssamarbeidet med Egypt og Jordan.

«Dette vil føre til en kollaps av Palestinas sikkerhetstjenester og myndigheter», skrev de i en helsides annonse i avisa Haaretz.

«Israel vil måtte ta kontrollen over 2,6 millioner palestinere på Vestbredden, og (det) setter den jødiske karakteren av staten i fare», fortsatte de.

Ganz-Netanyahu-avtalen har slått fast at enhver israelsk handling må ha amerikansk støtte og samtidig ta hensyn til fredsavtaler inngått med naboland, ifølge mediet Al Jazeera.

– Alvorlig brudd

Både FN og EU har kritisert Israels planer i harde ordelag.

– Dette er et seriøst brudd på folkeretten, et avgjørende slag mot tostatsløsningen, og det truer den regionale freden, sa Nickolay Mladenov, FNs spesialutsendelse til Midtøsten, i en pressemelding torsdag.

EUs utenrikssjef Josep Borell har gjentatt at unionen ikke anerkjenner Israels suverenitet i de palestinske områdene, og også framhevet at annektering er et «alvorlig brudd» på folkeretten.

«EU vil følge situasjonen og dens breiere implikasjoner tett, og handle deretter», skrev han i forrige uke.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide har tidligere uttalt av Israels planer «gjør det vanskelig å få til en tostatsløsning».

– For at en tostatsløsning skal være bærekraftig, må den være i tråd med folkeretten. Jeg har tidligere advart mot ensidige skritt, var blant uttalelsene hennes til nyhetsbyrået NTB i forrige uke.

Utenriksdepartementet kunne ikke kommentere USAs annekteringsstøtte før Klassekampen gikk i trykken i går.

Seinere denne uka skal den arabiske liga avholde et videomøte om Israels annekteringsplaner og mulighetene for å tilby støtte til Palestina.

palv@klassekampen.no