Lørdag 2. mai 2020 Utenriks

• Separatister erklærer selvstyre i Sør-Jemen • Opptakt til blodigere krig

Kan få en ny krig i krigen

SPLITTET: Jemenittiske sikkerhetsstyrker inspiserer motorsyklister i Aden i desember i fjor. Det sørlige overgangsrådet (STC) tok kontroll over denne havnebyen i fjor høst. På mandag erklærte STC selvstyre i Sør-Jemen. FOTO: SALEH AL-OBEIDI, AFP/NTB SCANPIX

KUPP: Etter fem år med krig, er Jemen langt unna en løsning. Nå har separatister i sør erklært selvstyre. – Vi måtte handle, sier talsperson Nizar Haytham til Klassekampen.

JEMEN

Folk i Jemen, landet med det FN har kalt «verdens verste humanitære krise», ser ingen lys i enden av tunnelen etter fem år med krig.

Mandag fikk konflikten en oppblussing, da gruppa Det sørlige overgangsrådet (STC) erklærte selvstyre i Sør-Jemen. Både den internasjonalt anerkjente regjeringen, FN, Saudi-Arabia og Emiratene har reagert kraftig på erklæringen.

Over telefon fra regjeringskvartalet i Aden sier Nizar Haytham, talsmann for Det sørlige overgangsrådet (STC) til Klassekampen at det ikke er snakk om noen uavhengighetserklæring:

– Vi har erklært et administrativt selvstyre. Det betyr at vi har tatt kontrollen over statens institusjoner, inkludert Den jemenittiske sentralbanken.

Det har vært voldsomme flommer i Jemen, forteller han, og sier at folk trenger hjelp. I tillegg er koronakrisa i ferd med å gjøre sitt inntog i landet nå.

– Regjeringen sitter i Riyadh og tar ut lønningene sine, mens ingen her får utbetalt lønn. Vi måtte handle, sier han.

Men distinksjonen mellom såkalt administrativt selvstyre og full uavhengighet er nokså flytende, for i neste sekund sier Haytham:

– Pengene i sentralbanken skal vi bruke til å gi folk i Sør-Jemen strøm, vann, mat og lønninger. Det er det ressursrike Sør-Jemen som fyller banken med penger. Nord-Jemen får klare seg selv.

Sør-Jemen:

• Sør- Jemen gikk inn i en føderasjon med Nord-Jemen i 1990 i det som da ble republikken Jemen.

• I 1994 ble Sør-Jemen invadert og lagt under sentralstyret i hovedstaden Sanaa.

• I 2007 ble bevegelsen al-Hirak opprettet av sørjemenittiske aktivister. Siden da har de kjempet for et uavhengig Sør-Jemen.

• Al-Hirak har gått med på at Jemen blir en føderasjon, med Sør-Jemen som egen provins.

• Det sørlige overgangsrådet (STC) ble opprettet i 2017 av blant utbrytere fra al-Hirak, og insisterer på et uavhengig Sør-Jemen.

To grunner til krig

Etter et opprør i 2011 ble landets diktator gjennom 40 år, Ali Abdalla Saleh, avsatt. Året etter ble Abd-Rabbu Mansour Hadi valgt som president, i et valg med bare ham som kandidat.

Hadi hadde støtte fra samtlige politiske fraksjoner i deres forsøk på å dempe de politiske maktkampene som kunne true Jemens overgang til demokrati.

Men maktkampene pågikk bak scenen hele tida. I 2013 ble Den nasjonale dialogkonferansen holdt, og alle fraksjonene i Jemen ble enige om et veikart for Jemens framtid.

Noe av det viktigste de ble enige om, var at Jemen skulle bli en føderasjon av seks semi-autonome provinser, og at væpnede grupper enten skulle legge ned sine våpen eller innlemmes i den nasjonale hæren. Bevegelsen al-Hirak, som har kjempet for et selvstendig Sør-Jemen og som mange av dagens STC-medlemmer har vært med i, gikk også med på denne avtalen.

Men to uløste floker skulle året etter føre landet inn i en hittil endeløs krig:

Den første floka handler om den sjiamuslimske Houthi-militsen, som støttes av Iran. Militsen hadde vært forfulgt under president Salehs regime og politisk undertrykt i enda lengre tid. De var utålmodige etter endelig å få makt.

I september 2014 tok Houthi-styrker over hovedstaden, raidet regjeringskvartalet og krevde sin del i regjeringen. Ironisk nok ble houthiene alliert med sine tidligere erkefiender: styrker i den nå splittede jemenittiske hæren, som fortsatt var lojale til Ali Abdalla Saleh.

I mars 2015 gikk en koalisjon ledet av Saudi-Arabia og Emiratene til krig i Jemen, for å beseire houthiene, som hadde tatt over makta, og gjeninnsette Hadi som president. Fem år seinere har de mislykket med å oppnå noen av målene. Den andre uløste floka fra Dialogkonferansen handler om Sør-Jemens status i det nye Jemen.

– Styrt fra Emiratene

STC ble etablert i 2017. Mange, inkludert eksmedlemmet og forfatteren Nabil Abdallah, hevder den separatistiske gruppa er opprettet, finansiert og trent av Emiratene.

– STC er Emiratenes forlengede arm, og skal sikre Emiratenes interesser i Adenbukta. Da dette gikk opp for meg, forlot jeg Overgangsrådet, sier Abdallah over telefon fra Abyanprovinsen, etter å ha flyktet fra Aden i oktober i fjor.

Da kjørte STCs tanks inn og overtok presidentpalasset. Jemens regjering ble evakuert til Riyadh i Saudi-Arabia.

Måneden etter meklet Riyadh fram en maktfordelingsavtale mellom STC og regjeringen ledet av president Hadi: STC skulle bli en del av regjeringen, mot at de gir fra seg tunge våpen. Begge parter beskylder hverandre for å ha brutt Riyadh-avtalen.

Emiratene trakk mesteparten av sine styrker ut av Jemen i fjor. Saudi-Arabia er desperat etter å klare det samme, men samtidig sikre sine sørlige grenser.

Avfeier anklager

STC-talsmann Nizar Haytham avfeier anklagene om at STC kontrolleres av Emiratene, og sier gruppa er takknemlig for at Emiratene hjalp dem å drive houthiene ut av Sør-Jemen i 2015.

– Det muslimske brorskapet, eller Reformistpartiet, som de kaller seg her, har stor makt i Hadis regjering og ønsker å okkupere Sør-Jemen igjen, sier han og sikter til kampene om flere byer i sør mellom STC og regjeringslojale styrker.

I Jemen, som i andre land i Midtøsten, foregår det også en kamp mellom de som støtter det muslimske brorskapet, en flernasjonal, islamistisk organisasjon, på den ene sida og de som ikke støtter dem. Emiratene har brukt enorme summer og krefter på å bekjempe brorskapet i Jemen og andre steder, mens Qatar og Tyrkia har brukte store pengebeløp i støtta til islamistiske grupper.

Går hardt ut mot STC

Transportministeren i Hadis regjering, Saleh al-Gobawy, var i Aden da STC overtok Aden i fjor, og ble evakuert ut av saudiarabiske spesialstyrker.

– Krigen i Jemen er en krig mot to kriminelle grupper: Houthiene, som kuppet makta fra landets legitime president i 2015, og STC, som kuppet makta i 2020, sier ministeren over telefon i Kairo, der han sitter koronafast.

Helseministeren er selv al-Hirak-medlem, men støtter, som de fleste andre i bevegelsen, føderasjonen som en løsning for Sør-Jemen innenfor et samlet Jemen.

Haytham mener mange i al-Hirak har sviktet sin sak, men ministeren mener samtidig at STC bare ønsker makt.

– De krever jo å bli del av denne regjeringen, men de må først fjerne alle tunge våpen fra Aden. Det har de ikke gjort. Og inntil det skjer, kan de ikke bli med i regjeringen, sier transportministeren.

Men STCs Haytham har en annen oppfatning:

– Vi har flyttet alle tunge våpen ut av Aden. Det er Hadi-regjeringen som nekter oss plass i regjering. Vi holder fortsatt fast på Riyadh-avtalen.

– Men betyr ikke det at dere da blir med i en regjering for et samlet Jemen, og ikke et selvstendig Sør-Jemen?

– Som sagt, det administrative selvstyret er en midlertidig ordning, for å gjøre livet enklere for folk her. Vi skal gjenvinne selvstendigheten i Sør-Jemen, men dette må skje rundt forhandlingsbordet, der vi kommer til å være på plass, svarer Haytham.

amal.wahab@klassekampen.no