Mandag 4. mai 2020 Utenriks

Terror­gruppa IS dreper igjen soldater i Egypt og i Irak:

IS gjør comeback

CELLER SOM VÅKNER: Frykten for at IS igjen skal vinne terreng, øker i takt med de siste ukenes angrep. Her fjerner et medlem av Syrias demokratiske styrker et IS-flagg i 2017.FOTO: DELIL SOULEIMAN/AFP, NTB SCANPIX

OFFENSIV: Den islamske staten utnytter koronakrisa til utføre flere nye angrep, sier en høytstående irakisk general.

TERROR

Terrorgruppa Den islamske staten (IS) har trappet opp sine angrep flere steder i verden.

Fredag angrep IS styrker i den sjiamuslimske Hashd-militsen i byene Balad og Makeeshfa, 95 kilometer nord for Iraks hovedstad Bagdad.

Hashd-militsen er en paraplyorganisasjon av sjiamuslimske militser, som var sentral i krigføringen mot IS i Mosul, gruppas hovedkvarter fra 2014 til 2017. I dag er styrkene blitt en enhet under landets øverstkommanderende.

– Irak er presset fra flere hold. Landet er presset økonomisk, er i en politisk krise, og så kom koronaviruset til landet. IS utnytter alt de kan for å spre sin terror, sier general Tahseen al-Khafagy på telefon fra Bagdad.

Al-Khafagy er talsmann for Joint Operation Command, den irakiske felleskommandoen for alle militære operasjoner i Irak.

IS hadde på det meste kontroll over en tredel av landområdene i Irak, men i 2017 mistet de Mosul, Iraks nest største by, etter å ha blitt kastet ut av Raqqa i Syria.

Den islamske staten:

• Den islamske staten (IS) er en ekstremistisk gruppe som sommeren 2014 tok over store deler av Irak og Syria og erklærte et islamsk kalifat.

• IS har røtter i sunnimuslimske grupper i opprør mot USAs invasjon av Irak i 2003.

• I 2017 ble IS erklært beseiret. Titusener av deres soldater ble tatt til fange og holdt i blant andre al-Hol-leiren i Syria.

• De siste ukene har gruppa gjennomført angrep i mange land i og utenfor Midtøsten.

Mange utfordringer

Al-Khafagy framhever at IS har sovende celler som utfører angrep før de igjen forsvinner – det som heter «hit-and run-strategi».

Den USA-ledede koalisjonen, som omfatter styrker fra 61 land, har vært helt sentrale i krigen mot IS. 19. mars stanset både koalisjonen og Nato alle treningsoppdrag i to måneder på grunn av korona­krisa.

USA flyttet sine styrker ut av flere irakiske provinser, etter at et militsangrep i mars drepte to amerikanske og en britisk soldat, til blant andre al-Azad-flybasen og Erbil-flyplassen. Der har USA opprettet et rakettforsvarssystem for å beskytte soldatene.

– Koalisjonen har trent opp den irakiske hæren, og vi er blitt veldig gode på det vi gjør. Operasjonene våre fortsetter, og koalisjonen bistår oss ennå. IS er ubetydelig små, men baserer seg på slike enkeltangrep, sier generalen.

Center for Strategy and International Studies (CSIS), en tenketank i Washington, hevder imidlertid at det finnes mellom 20.000 til 25.000 IS-soldater i Irak og Syria.

Fungerende statsminister i Irak, Mustafa al-Khadimi, har fordømt fredagens angrep.

– Vi må opprette en regjering og sikre landet stabilitet og sikkerhet, sa han på lørdag.

Torsdag gjennomførte IS et bombeangrep i Beer al-Abd i Sinai og drepte elleve egyptiske soldater, meldte den egyptiske hæren. Sikkerhetsstyrkene erklærte søndag at de hadde avverget nye angrep og drept 18 ekstremister i Sinai, og arrestert 13 andre.

Sinai-krigen

Krigen mot ekstremister i Sinai har vart i flere år, men tiltok kraftig etter at daværende forsvarssjef og nåværende president Abdel Fattah al-Sisi avsatte Egypts første folkevalgte president Mohamed Mursi, etter massive demonstrasjoner i juli 2013.

– Vi kontrollerer ikke situasjonen i Sinai, men jeg lover dere at i det sekundet Mursi gjeninnsettes, vil volden i Sinai stanse, uttalte Mohamed al-Beltagi, en av frontfigurene i brorskapet under protestleiren i Rabaa i Kairo.

Over 800 mennesker ble drept da sikkerhetsstyrker oppløste leiren, i det som er kjent som Rabaa-massakren.

Verden rundt

IS har trappet opp sine angrep i andre land også. Forrige måned angrep IS en militærkonvoi i Sulu i Filippinene og drepte 11 soldater.

24. april gjennomførte en gruppe tilknyttet IS sitt første angrep i Mosambik og drepte 52 mennesker i den oljerike Cabo Delgado-provinsen, melder lokalt politi.

Tysk politi arresterte tre antatte IS-soldater, mistenkte for å planlegge et større bombeangrep.

Etter store IS-angrep de siste årene kom «alltid en økning i antall nye jihadistiske kanaler og muligheter til å øke støtte», hevdet Michael Krona, forfatteren av «The Media World of ISIS» på Twitter. Den 27. april skrev han videre: «Under koronakrisa den siste måneden har vi sett en lignende signifikant økning i aktivitet online».

Med økonomisk depresjon i sikte, frykter mange at denne aktiviteten fortsetter å øke.

amal.wahab@klassekampen.no