Tirsdag 5. mai 2020 Utenriks

Stigende smittetall og økonomisk usikkerhet skaper problemer for Russlands ledere:

Viruset tærer på tilliten

FØR STORMEN: Russlands statsminister Mikhail Misjustin (til høyre) fortalte torsdag at han er smittet av koronaviruset. Her med president Vladimir Putin i januar, da Misjustin gikk fra skattedirektør til statsminister. FOTO: ALEXEY NIKOLSKY, SPUTNIK/AFP/NTB SCANPIX

PRESSET: Denne våren skulle bli en triumf for Vladimir Putin. Isteden må han hanskes med en korona­smittet statsminister og langvarig økonomisk krise.

RUSSLAND

Da Mikhail Misjustin over natta ble innsatt som ny statsminister i Russland i januar, ble det av mange sett på som del av en stor plan orkestrert av president Vladimir Putin.

Misjustin var en nokså ukjent teknokrat som leder av den russiske skatteetaten. Han skulle reformere økonomien, mens Putin skulle sikre sin egen videreføring av makt gjennom en endring i grunnloven som tillot ham å stille til valg for to nye perioder.

Nå er den planlagte folkeavstemningen om grunnlovsendringene utsatt, oljeinntektene har skrumpet inn, og arbeidsledigheten stiger for hver dag landet holder stengt for å begrense spredning av koronaviruset.

På toppen av det hele kunne Misjutsin i slutten av forrige uke, i en tv-overført videokonferanse med president Vladimir Putin, fortelle at han selv er smittet av koronaviruset.

«Det som skjer med deg nå, kan ramme hvem som helst», sa Putin til Misjustin i den felles videokonferansen, der statsministeren annonserte at han trer midlertidig til side, ifølge avisa Financial Times.

«Vi tar ingen endelige beslutninger uten å høre din mening», sa Putin videre. «Ring meg så snart du kommer deg til sykehuset. Jeg venter på å høre fra deg.»

Utbrudd i Russland:

• Russland har 145.000 registrerte tilfeller av koronaviruset. 1350 er døde. Grensene er stengt, og de fleste jobber hjemmefra.

• Det internasjonale pengefondet spår at økonomien i Russland vil krympe med 5,5 prosent i løpet av året.

• 22. april skulle Russland holdt folkeavstemning over foreslåtte endringer i grunnloven, som gjør det mulig for Vladimir Putin å sitte ved makta i to presidentperioder til.

• 9. mai er det 75 år siden slutten på andre verdenskrig. Det skulle feires stort i Moskva, men både folkeavstemning og feiring er utsatt.

Økonomisk uføre

Mandag rapporterte Russland 10.000 nye tilfeller av koronaviruset i løpet av det siste døgnet. Det samlede antallet smittede er nå på 145.000, mens antallet døde er 1350. Det sistnevnte tallet er lavt sammenlignet med de fleste andre land, men flere bekymrer seg for den raske stigningen.

Det som på sikt kan vise seg langt mer alvorlig, er likevel det økonomiske utfallet av situasjonen. Det internasjonale pengefondet (IMF) har anslått at den russiske økonomien vil krympe med 5,5 prosent i 2020. Prisen på olje, som utgjør halvparten av landets eksportinntekter, har kollapset, til tross for at Russland har forpliktet seg til store kutt i produksjonen i en avtale med Organisasjonen for petroleumseksporterende land (Opec).

Russland har i løpet av de foregående årene bygget en solid krigskasse gjennom sitt statlige investeringsfond, men for å kompensere for lave oljepriser blir denne nå tømt i alarmerende fart.

– Da prisen først falt i mars, sa de at de kunne kompensere for det i seks-sju år. Nå som prisen er nede i under 20 dollar, snakker man om å klare seg i to år, sier Julia Vymjatnina, professor i økonomi ved det europeiske universitetet i St. Petersburg.

Hun tror likevel dette vil være lenge nok til å stå av den verste krisa, og er langt mer bekymret for skjebnen til alle de små og mellomstore bedriftene som blir rammet av stengingen.

– Flere mindre steder rundt i byen har allerede stengt. Du kan se lapper i vinduene der de forklarer at de ikke er sikre på om de vil åpne, andre er allerede til leie, sier hun.

Synkende oppslutning

Putin har allerede måttet utsette den mye omtalte folkeavstemningen om foreslåtte endringer i grunnloven, som åpner for at han kan stille til nyvalg i 2024, og potensielt styre Russland helt til 2036.

En meningsmåling utført av det uavhengige Levada-senteret viste i forrige uke at antallet som er fornøyd med presidenten, har sunket til 63 prosent, nesten 6 prosent ned fra tallet i forrige måned, skriver Financial Times.

Det er den laveste oppslutningen Putin har hatt på over seks år.

Myndighetene har innført en rekke ordninger for å hjelpe mindre bedrifter gjennom krisa, men ifølge Julia Vymjatnina er det en stigende misnøye med at disse ikke virker som de skulle, eller ikke er nok til å holde bedriftene i live.

– Mange er skuffet over ineffektiviteten i de tiltakene som er gjort, sier Vymjatnina.

Førstkommende lørdag skulle presidenten markere seieren over nazistene i det russerne kaller «den store fedrelandskrigen» på den Røde plass i påsyn av en rekke utenlandske statsledere. Også denne feiringen nå utsatt, mens Putin fra sitt hjem nedkjemper den nye og usynlige trusselen fra viruset.

«Det er en lang og tung vei som ligger foran oss», sa han nylig i en pressekonferanse.

oleh@klassekampen.no