Onsdag 6. mai 2020 Lederen

Delirium

• USAs president Donald Trump nekter seg ingenting. De daglige pressekonferansene i Det hvite hus er ekstraordinære forestillinger, der han i en slags «stream of consciousness»-teknikk lufter sine forskjellige tanker om medisiner og smittekilder, ispedd rasende utfall mot journalister, guvernører og andre han misliker i tirader som savner sidestykke i den politiske verdenshistorien – alt mens faglige koronaeksperter, som Deborah Birx og Anthony Fauci, må stå hode­rystende og himmelfalne å høre på den deliriske ordflommen.

• Ingen løgn, konspirasjonsteori eller personlig mobbing er for nedrig eller grov. For å avlede oppmerksomheten fra Trumps egen håndtering av koronakrisa, er hovedstrategien nå å utpeke Kina til verdenssamfunnets syndebukk. Det siste framstøtet er påstander om at koronaviruset ble lekket fra et laboratorium i Wuhan. I konspiratoriske miljøer skrives underteksten om at det kinesiske kommunistpartiet gjorde dette bevisst for å ramme Vesten. På pressekonferansen i Det hvite hus torsdag trappet Trump opp retorikken ytterligere ved å hevde at han hadde håndfaste etterretningsbevis for påstanden. Søndag fulgte utenriksminister Mike Pompeo opp med å si at det var snakk om «enorme beviser».

• I virkeligheten har et nærmest samlet vitenskapelig miljø avvist at viruset er menneskeskapt. Maureen Miller, en epidemiolog ved Columbia Mailman School of Public Health, sier til The Washington Post at ideen om at koronaviruset stammer fra et laboratorium i Wuhan er «en absolutt konspirasjonsteori». Den amerikanske etterretningstjenesten har også gått til det uvanlige skrittet å utstede en erklæring om at viruset ikke er menneskeskapt. Det ser ut som Trump i liten grad bryr seg om hans påstander er sanne eller ikke; det viktigste er at den overordnede fortellingen setter seg. Og det gjør den. På lederplass i Aftenposten i går het det for eksempel at det ikke var så viktig om viruset stammet fra et kinesisk laboratorium eller ikke, ettersom den viktigste lærdommen av koronakrisa var at vi ikke kan stole på kinesiske myndigheter.