Fredag 8. mai 2020

Knut Aastad Bråten trekker seg som statssekretær i Kulturdepartementet på grunn av «politisk ukultur»:

Frigjør seg fra Rajas favn

LYKKELIGE TIDER: «Ein liberal muslim frå Oslo og ein homofil redaktør frå Valdres. Det er meir som sameiner enn som skil oss», skrev Knut Aastad Bråten og Abid Raja i en VG-kronikk i februar, like etter at de tiltrådte. FOTO: MATTIS SANDBLAD, VG/NTB SCANPIX

Det kommer ikke som noen overraskelse at kulturminister Abid Q. Raja og statssekretær Knut Aastad Bråten har havnet i klinsj, mener kulturforsker.

POLITIKK

«Den politiske ukulturen luktar vondt, er med på å svekke demokratiet vårt, og er slik med på å bryte ned tillitsforholdet mellom oss».

Knut Aastad Bråten sparte ikke på kruttet da han i går meldte sin avgang som statssekretær i Kulturdepartementet. Politisk ukultur var avgjørende for at han valgte å gå av etter bare tre måneder i stolen, skriver han i et innlegg på Facebook.

Bråten kom til departementet fra stillingen som redaktør for tidsskriftet Syn og Segn og med mangeårig bakgrunn fra folkemusikken.

Kunstkritiker Lars Elton synes det er trist at Bråten trekker seg. Han er bekymret for hva dette sier om Kulturdepartementets framtid.

– Bråten har etterlatt seg et solid inntrykk som en som er flink til å få andre fram, og å bygge nettverk. At han finner det så vanskelig å jobbe i departementet at han velger å trekke seg etter tre måneder, er eksepsjonelt, sier Elton, som er fast kunstanmelder i Dagsavisen.

Ulike utgangspunkt

Kulturforsker Georg Arnestad ved Høgskulen på Vestlandet synes det er vanskelig å tolke Bråtens forklaring på Facebook som noe annet enn at han har havnet i en personlig konflikt med kulturminister og partikollega Raja.

– Det er ikke helt lett å få tak på hva han mener, men at de to har kommunisert dårlig og støtt sammen, er det liten tvil om, sier Arnestad.

Han beskriver Bråten som en reflektert politiker med solid distriktspolitisk forankring og en kulturkonservativ tilnærming til kulturpolitiske spørsmål.

– Kontrasten er stor til Abid Raja, som av mange i kultur­livet blir oppfattet som en urban og populistisk utspills­politiker. At de to har kommet dårlig ut med hverandre, kommer ikke som en overraskelse, sier Arnestad.

Bråten har blant annet vært redaktør for tidsskriftet Folkemusikk og for Syn og Segn, og har vært opptatt av folkemusikk og andre tradisjoner i den norske kulturarven. Han tiltrådte som stats­sekretær 24. januar, samme dag som Abid Q. Raja (V) ble kulturminister. Det var Venstre-leder Trine Skei Grande som tilbød ham jobben, skriver Bråten i sitt innlegg.

I Rajas periode har dette så langt vært blant de viktigste sakene:

To av regjeringens reformer på kulturfeltet er blitt skrotet, nemlig forslaget om et eget mediestøtteråd og en regionreform for kulturlivet.

Tiltakspakker for kultur­livet og mediene som følge av koronakrisa.

Den omstridte avgangen til direktøren ved Nordnorsk kunstmuseum.

– Dårlig tradisjon

Lars Elton spekulerer i om sistnevnte sak har hatt betydning for statssekretærens valg om å gå av. 1. april vedtok styret ved det statsstøttede museet å løse direktør Jérémie McGowan fra stillingen. I ettertid har fem styremedlemmer og varamedlemmer i styret trukket seg i protest.

– Det er en av de få sakene Knut Aastad Bråten har vært synlig i, og det er betegnende at han har vært nødt til å fronte departementets uforbeholdne tillit til styrelederen. Jeg tviler sterkt på at han som fagperson ville godta en så lemfeldig og overflatisk behandling av den saken, sier Elton.

Bråten er kjæreste med Knut Olav Åmås, som hadde stillingen som statssekretær i samme departement i åtte måneder fra oktober 2013 før han ble direktør i Fritt Ord i 2014.

– Man må kunne anta at Bråten gikk inn i jobben med en viss kunnskap om hva som ventet ham. Det er interessant at det ble så mye verre enn han trodde. Det begynner å bli en veldig dårlig tradisjon når to så profilerte statssekretærer trekker seg med få års mellomrom, sier Elton.

– Ekstremt kompetent

Agnete Haaland, tidligere direktør ved Den Nationale Scene i Bergen, var en av mange som skrev en støtte­erklæring til Bråthen på Facebook i går.

– Det er veldig synd at Bråten går av, han er en ekstremt kompetent person med mye erfaring fra musikk- og bygdekultur. Det er viktig å ha rådgivere med kunnskap om kunstfeltet i Kulturdepartementet, særlig når vi har en fersk kulturminister med lite erfaring fra kulturfeltet, sier Haaland.

Det lyktes ikke Klassekampen å få tak i Bråten i går. Før vår dødlinje hadde han ikke gitt noen mer detaljert forklaring på hvorfor han trakk seg. I innlegget sitt skriver han: «Det er krevjande å ta del i ein politisk leiarskap i eit departement når det knapt finst tid, tolmod og vilje til å arbeide saman».

Politisk lederskap har bestått av kulturminister Raja, politisk rådgiver Emma Lind og Bråten selv.

kultur@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 8. mai 2020 kl. 09.22

Støtte fra partifolk

Flere Venstre-politikere uttrykte i går støtte til Bråten i kommentarfeltet på Facebook.

Rebekka Borsch, tidligere statssekretær i Kunnskapsdepartementet for Venstre, skriver: «Dessverre er jeg ikke overrasket i det hele tatt. Du har høy integritet, er skarp og kunnskapsrik – hel ved.»

Tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum skriver «Takk for deg, din integritet og lykke til videre!»

Kulturminister Abid Raja besvarte ikke Klassekampens henvendelser i går. På Facebook skriver han imidlertid til Bråten:

«Jeg takker deg, Knut, for innsatsen du har lagt ned for kulturen, for departementet, for partiet og meg. Det er leit at du velger å trekke deg, men jeg har respekt for din avgjørelse.»

Regjeringen meldte torsdag at Bråten har fått avskjed i nåde, og at Gunhild Berge Stang (V) overtar som statssekretær.

«Jeg har nå fått Gunhild Berge Stang med på laget som ny statssekretær, hun er tidligere ordfører fra Fjaler. Vi ser fram til sammen å fortsette det politiske arbeidet til det beste for kulturen, idretten, frivilligheten og alle de andre områdene departementet vårt jobber med», skriver Raja til VG.