Lørdag 9. mai 2020 Innenriks

Advokatfirma avslørt av Panama-papirene hadde Nicolai Tangen på kundelista:

I hemmelig farvann

YACHT: Nicolai Tangens 115-fots seilbåt er nå registrert i Storbritannia, men båtens mannskap er fortsatt ansatt i et selskap på De britiske Jomfruøyer. FOTO: GUIDO CANTINI, CHARTER WORLD

BÅT: Mossack Fonseca var i sentrum av Panama-papirene-skandalen. Nicolai Tangen brukte firmaet til luksus­yachten sin, men sier han ikke visste om kundeforholdet.

Oljefondet

Våren 2016 publiserte mediehus over hele verden historier fra tidenes største dokumentlekkasje. Panama-papirene avslørte statsledere, kjendiser og kriminelles bruk av skatteparadis. Dokumentene ble lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca. Panama-selskapet var episenteret for det som ble en rekke avsløringer om skatteunndragelser, korrupsjon og hvitvasking.

Nå viser det seg at påtroppende sjef for Oljefondet, Nicolai Tangen, selv har brukt det kontroversielle advokatselskapet.

I ti år brukte et av Tangens selskaper Mossack Fonseca for å administrere mannskapet på Tangens luksusseilbåt Nikata.

Tangens mannskap:

• Påtroppende Oljefond-sjef Nicolai Tangen har brukt advokatfirmaet Mossack Fonseca som agent på de britiske Jomfruøyer, gjennom et av sine selskap.

• Selskapet Nikata Marine Limited administrerer båtmannskapet til Tangens yacht, Nikata.

• Lekkede dokumenter fra Mossack Fonseca ble publisert i de såkalte Panama-papirene i 2016.

• Lekkasjen viste advokatfirmaets sentrale rolle i global skatteunndragelse.

Registrert i skatteparadis

I svarene Norges Banks hovedstyre ga til representantskapet 29. april, gis det informasjon om Tangens seilbåt. Den 115-fots (33 meter) karbonstøpte yachten eies av selskapet Kanita LLP, som er registrert i Storbritannia. Fram til 5. mars i år var den eid av et annet selskap: Nikata LP Inc, og registrert på skatteparadiset Isle of Man, en britisk jurisdiksjon. Tangen sier eierskapsstrukturen er «industristandard» og ikke har gitt noen skattefordeler.

Videre opplyses det om at båtens mannskap er ansatt gjennom selskapet Nikata Marine Limited, som er registrert på De britiske Jomfru­øyer.

Klassekampen har funnet ut at Nikata Marine Limited brukte Mossack Fonseca som advokatfirma da det ble opprettet i 2006.

Tangen bekrefter dette og opplyser om at kundeforholdet til Mossack Fonseca ble avsluttet i 2016, samme år som Panama-papir-avsløringene. Han sier at han ikke har vært informert om sin tilknytning til Mossack Fonseca tidligere.

«Før du stilte spørsmålet, var jeg ikke engang klar over at Mossack Fonseca var advokatfirmaet som hadde blitt brukt til å etablere Nikata Marine Limited», skriver han i en e-post.

– Hvorfor er Nikata Marine limited registrert på De britiske Jomfruøyer?

«Bruken av offshoreselskap til slike formål er bransjestandard og gjort for administrativ enkelhet, slik at mannskapet kan komme fra, og båten i hvilket som helst år kan reise til, ulike jurisdiksjoner», skriver Tangen.

Han sier at de nå likevel ser etter alternative ansettelsesløsninger for Nikitas mannskap.

Hemmelighold

Mossack Fonseca ble altså verdenskjent i 2016, da flere millioner dokumenter ble lekket internt fra selskapet.

Dokumentene viste at firmaet hadde bistått et enormt antall rike, mektige og kjente personer med skatteunndragelse og hemmelighold i såkalte skatteparadiser.

Firmaet var også innblandet i tung kriminalitet som våpenhandel, narkotikahandel og svindel.

– Vanskelig å sjekke

NHH-professor Tina Søreide, som er kjent for sin forskning på korrupsjon, mener Mossack Fonseca aktivt bidro til et stort samfunnsproblem.

– Panama-papirene førte til en rekke avsløringer om skatteunndragelse og korrupsjon. Mossack Fonseca var helt sentrale for dem som ønsket hemmelighold, og er et stjerneeksempel på problemet med hemmeligholdsjurisdiksjoner. De som velger å bruke slike selskaper, velger hemmelighold framfor åpenhet. Når de sier det er legitimt, er det ingen måte for oss å sjekke om det stemmer på, sier Søreide til Klassekampen.

Nicolai Tangen sier han ikke har noen kommentarer til Mossack Fonsecas rolle i avsløringene fra Panama-­papirene.

innenriks@klassekampen.no