Mandag 11. mai 2020 Lederen

Familiebråk

• Da Trine Skei Grande annonserte sin avgang som Venstre-leder i mars, valgte hun å beskrive situasjonen med noen ord av Benito Mussolini: «Det er mulig å styre Italia. Men det er bare helt meningsløst». Et interessant valg av sitat, får man si, fra en politiker som etter eget utsagn har over 4000 bøker i sitt private bibliotek, formentlig også ikke-fascistisk lektyre. For Venstre er det likevel mer alvorlig at Grande med sin utgangssalme forsterket inntrykket av partiet som et uregjerlig «rotte­reir». Faren er at også motsetninger som ikke er knyttet til de interne maktkampene, blir fortolket i lys av disse.

• Slik er det også med Knut Aastad Bråtens avgang som statssekretær i Kulturdepartementet i forrige uke. Venstre-mannen trekker seg av hensyn til «eigen integritet», erklærer han, og minner samtidig om at «politikarane må vise normal moral og etikk, vere til å stole på, nokon å sjå opp til». Det er nærliggende å tolke dette som et varsel mot kulturminister Abid Q. Raja (V), men regjeringssjef Erna Solberg (H) ser ut til å ta det hele med stor ro. Man må spørre seg: Hvorfor? Har stats­ministeren grunn til å tro at Bråtens exit bunner i personlige forhold, eller skriver hun disse antydningene om moralske overtramp på kontoen for «Venstre-greier»?

• Vi andre kan bare gjette. Konflikten mellom Raja og Bråten kan handle om kjemi eller om saklig uenighet. Handler den «bare» om partilederkampen i Venstre – vel, så gir heller ikke dét oss noen grunn til å blåse av saken. Hvis den politiske ledelsen i et departement går i oppløsning som følge av parti­interne stridigheter, er det et offentlig anliggende. Som blant andre Fredrik Sejersted har påpekt, har tendensen de siste tiår vært at en stadig større del av embetsverket – ikke minst hopen av kommunikasjonsrådgivere – jobber tett opp mot den politiske ledelsen. Politiseringen utfordrer ideen om embets­verkets nøytralitet. Den gjør også at politikernes «familiekrangler» risikerer å destabilisere en større del av departementet. Ikke minst av den grunn er det viktig at offentligheten får vite hva som har skjedd i kulissene i Kulturdepartementet.