Tirsdag 12. mai 2020 Utenriks

• Tesla-sjef går til korona-søksmål • Truer med å flytte anlegg

Kaster seg inn i ringen

KRIGSDANS: Elon Musk er på krigsstien mot koronastengingen. Her under en Tesla-avduking i Shanghai i Kina i januar. FOTO: AFP/NTB SCANPIX

TIL SAK: Elon Musk går rettens vei for å få åpnet sin koronastengte Tesla-fabrikk. Milliardæren anklages for å sette arbeidernes helse i fare.

USA

Helsa til tusenvis av arbeidere står på spill når en av verdens rikeste, Elon Musk, har gått til sak for å sikre umiddelbar gjenåpning av sin Tesla-fabrikk i California.

Fabrikken i fylket Alameda har over 10.000 ansatte, og har vært stengt siden 23. mars på grunn av koronapandemien. Musk, som har kalt nedstengningspolitikken «fascistisk», har vært i forhandlinger med fylket om når Tesla-fabrikken kan åpne igjen.

I utgangspunktet skulle ikke anlegget åpne igjen før utgangen av mai. Ifølge en representant for fylket var partene likevel nær en enighet som kunne gjort det mulig å åpne noe tidligere, gitt at det forelå en helsemessig forsvarlig plan for hvordan virksomheten kunne gjenopptas.

Men Musk har åpenbart mistet tålmodigheten. Lørdag saksøkte Teslas advokat Alameda fylke og krevde at stengingen skulle oppheves omgående.

Pandemi-profitt:

• I en serie artikler ser Klassekampen nærmere på noen av aktørene som profitterer på covid-19-­pandemien.

• Lørdag skrev vi om advokatfirmaer som forbereder seg selv og storselskaper på en bølge av erstatningskrav mot stater som har innført koronatiltak.

• I helga kom det fram at Tesla-sjef Elon Musk har saksøkt et fylke i California for å nekte ham å gjenåpne en fabrikk så raskt som han ønsker.

Starten på en bølge?

Som Klassekampen skrev forrige uke, er Elon Musk en av personene som har tjent svært godt på koronapandemien. Både Tesla og Musks romfartsselskap SpaceX har funnet nye nisjer innenfor utvikling av medisinsk utstyr, og ifølge rapporten «Billionaire Bonanza 2020» har Musks formue økt med 8 milliarder dollar på under en måned.

Lørdag skrev Klassekampen at advokatfirmaer og storselskaper verden over forbereder søksmål mot myndigheter for koronatiltak som kan ha forringet fortjenesten til investorer. Advokatfirmaer har selv forventningsfullt omtalt de mulige rettssakene som en «en bølge» og «boom».

I søksmålet fra Tesla, som Klassekampen har lest, anklager selskapet lokalmyndighetene for å ha «grabbet til seg makt» ved å føre en mer restriktiv politikk enn det Californias guvernør har åpnet for.

Musks advokater argumenterer dessuten for at selskapet uansett må fritas fra koronastengingen fordi Tesla, ifølge søksmålet, må anses å være en del av Californias «kritiske infrastruktur».

Musk varslet selv overfor sine nesten 34 millioner følgere på Twitter at selskapet hans har gått rettens vei for å framskynde åpningen. Der kom Musk også med et utfall mot en «ikke-valgt og ignorant» lokal helsebyråkrat for å «handle i strid med guvernøren, presidenten, våre grunnlovsfestede friheter og rein sunn fornuft!»

Musk oppfordret også Tesla-aksjonærene til å gå til gruppesøksmål mot Alameda fylke for økonomisk tap, siden konkurrenter får starte opp igjen produksjonen tidligere.

USAs helsemyndigheter har uttalt at beslutningen om at ansatte holdes hjemme har bidratt til å bremse spredningen av koronaviruset, som til nå har tatt livet av over 80.000 mennesker i landet.

Truer med utflytting

Musk fulgte opp sin kunngjøring om søksmålet lørdag med en ny Twitter-melding, der han truer med å flytte Teslas virksomhet ut av California, der Tesla-eventyret startet.

«Ærlig talt, dette var dråpen. Tesla vil nå flytte sitt hovedkvarter og framtidige programmer til Texas/Nevada umiddelbart,» skrev Musk.

Både Texas og Nevada har latt deler av industrien åpne noe tidligere enn i Alameda.

Musk la til at en eventuell beslutning om å beholde noe av produksjonen i California ville være «avhengig av hvordan Tesla blir behandlet i framtida».

Den republikanske senatoren Ted Cruz, som representerer Texas, svarte positivt på Musks utspill, ifølge CNN.

«Kom til Texas! Vi vil ta godt imot et Tesla-hovedkvarter i Texas,» skrev Cruz på Twitter.

«Vi elsker arbeidsplasser og teksanere vil veldig gjerne åpne opp og gå tilbake til arbeidet (og samtidig være trygge og følge solid vitenskap)»

Handelskammeret i Las Vegas, Nevada, har også respondert på Musks tweet.

– Nevada ser hele tida etter måter å variere og utvide business på, sier Cara Clarke, visepresident i handelskammeret, til California-avisa The Mercury News.

Analytikere bemerker imidlertid at det vil være svært kostbart for Tesla å flytte det store anlegget. Truslene om utflytting tolkes dermed først og fremst som Musks forsøk på å presse lokalmyndighetene i California til å gi etter for Teslas krav.

«F*ck Elon Musk»

Fra fylkets hold heter det at de ikke forstår Musks hastverk.

– Vi var veldig nære, sier Scott Haggerty, som representerer lokalmyndighetene, til The Mercury News.

Han har deltatt i forhandlinger med Teslas folk i tre uker for å sørge for at åpningen av fabrikken skal gå riktig for seg.

– Jeg forstår ikke hvorfor Elon ikke kunne vente noen få dager, sier Haggerty til The Mercury News.

En av dem som har fått nok av Musks atferd, er demokraten Lorena Gonzales, som sitter i Californias delstatsforsamling. Etter Musks tirade i helga, minnet Gonzales på Twitter om at delstaten har subsidiert Tesla, «et selskap som alltid har sett bort fra arbeidernes trygghet og velvære, har drevet med fagforeningsknusing og mobber embetsfolk».

Det var likevel åpningskommentaren til Gonzales som skapte mest oppstyr: «F*ck Elon Musk». Hun greide åpenbart å få hans oppmerksomhet.

«Melding mottatt,» svarte Musk.

yohans@klassekampen.no