Onsdag 13. mai 2020 Kultur og medier

Forfatter Ida Jackson startet nettbokhandel og solgte 400 eksemplarer av egen bok i løpet av tre dager:

Tjener på å selge boka selv

PÅ SPORET AV DEN TAPTE INNTEKT: Forfatter Ida Jackson har nylig tjent nesten 30.000 kroner på å selge 400 bøker fra sin egen nettside, noe som er ti ganger så mye som bokhandelsalg ville gitt henne.

Forfattere kan tjene gode penger på å starte egen bokhandel. – Jeg tjener ti ganger så mye når jeg selger bøkene mine selv, sier Ida Jackson.

Bøker

– Forfattere skal bokbades, anmeldes og intervjues, men de skal ikke selge egne bøker. Det er et tabu i bokbransjen.

Utsagnet kommer fra forfatter Ida Jackson, og ironisk nok sitter hun og signerer 400 «Brillebjørn»-bøker hun har solgt gjennom sin egen nettbokhandel den siste uka. Nå skal bøkene pakkes og sendes ut til leserne.

Det tar tid, og det koster krefter, men til gjengjeld sitter Jackson igjen med betraktelig mer penger enn om de 400 bøkene var blitt solgt fra Ark eller Tanum bokhandel.

Jackson forteller at hun får cirka 7 kroner hver gang en vilkårlig tobarnspappa kjøper en «Brillebjørn»-bok til 179 kroner i en bokhandel. Hvis hun selv står for salget, kan hun gange fortjenesten med ti.

I tillegg slipper hun å vente til neste år for å få pengene.

– Jeg gjør dette for å snu om på mine økonomiske vilkår som forfatter. Jeg må jo tjene penger hvis jeg skal drive på med dette til jeg er 90 år, sier Jackson.

Salg av egne bøker:

• En forfatter står fritt til å selge bøkene sine selv.

• Flere forlag oppgir til Klassekampen at forfatterne får kjøpe sine egne bøker til 40 eller 50 prosent rabatt.

• Hvis boka er i fastprisperioden, som varer fram til 1. mai etter utgivelsesåret, må forfatteren selge den til fastpris som alle andre salgskanaler.

• Hvis boka ikke lenger er i fastpris­perioden, kan forfatteren selv velge hva boka skal selges for.

20.000 lastet ned gratisbok

Det er kanskje ikke hvem som helst som kan opprette en bokhandel med én bok, for deretter å selge 400 eksemplarer av denne boka i løpet av få dager. For å forstå hvordan Jackson har lyktes, må vi tilbake til 15. mars, tre dager etter at regjeringen innførte «de mest inngripende tiltakene i fredstid» for å hindre smittespredning av koronaviruset.

Samtidig som barnehager og skoler stengte, og mange småbarnsforeldre måtte sette opp kontor hjemme på kjøkkenet, skrev Jackson en ny «Brillebjørn»-bok.

Hun kalte den «Brillebjørn er hjemme fra barnehagen selv om han ikke er syk» og leste den selv inn som lydbok. Resultatet la hun ut på nett, med forhåpninger om å gi slitne foreldre en ti minutters pause fra en hektisk hverdag.

Over 20.000 personer lastet ned den gratis lydboka.

Som å selge sokker

Men på samme måte som det ikke finnes noe som heter gratis lunsj, er det kanskje heller ikke noe som heter gratis lydbok. Selv om Jackson ikke fikk en eneste krone fra dem som lastet ned lydboka, skaffet hun seg e-postadressene til alle sammen.

– Det er 20.000 personer som allerede har vist interesse for Brillebjørn, sier Jackson, som ikke legger skjul på at hun har jobbet med salg og markedsføring i over ti år.

Jackson har sendt ut flere nyhetsbrev til e-postadressene de siste ukene.

De har inneholdt alt fra gratis fargeleggingsark og spesialskrevet sang til forespørsel om å delta i en spørreundersøkelse om Brillebjørn. Jackson har også lagt ut en ny lydbok – mot litt penger – før hun nå lanserte bokhandelen som selger én eneste bok i tre dager.

– Synes ikke folk fort at det blir litt masete?

– Jo, absolutt. Jeg mister 200 abonnenter hver gang jeg sender ut en ny e-post, men samtidig tror jeg at mange setter pris på informasjonen.

Hun sammenlikner det med salg av sokker.

– Hvis jeg hadde solgt sokker gjennom en nettbutikk, ville jeg lagret at du kjøpte sokker i størrelse 43. Da kunne jeg informert deg når jeg fikk nye sokker inn på lager.

Jackson sier hun har savnet denne tankegangen hos de profesjonelle bokhandlene.

– Jeg har vært Ark-venn i flere år, og har fått tusenvis av e-poster om ting jeg ikke er interessert i.

Trillekoffert og plakatsalg

Selv om Jackson beskriver det som et tabu å selge egne bøker, er hun ikke den eneste.

Jan Erik Vold pleier å ha med en trillekoffert med bøker når han er ute og reiser og er på arrangementer.

Han har imidlertid verken hjemme­side eller privat bokhandel.

Det har derimot den såkalte Instagram-poeten Trygve Skaug. I «Poesibutikken» selger han kopper, plakater og bærenett, men også de to bøkene han har gitt ut på Cappelen Damm.

Skaug ser imidlertid ut til å mangle litt kompetanse på bokhandel-drifta, da han legger til moms på bøkene han selger.

Klassekampen har ikke fått Trygve Skaug i tale de siste dagene.

Plakatsalg

En annen Instagram-poet som nylig er ute med sin første bok, Alexander Fallo, driver på med plakatsalg.

– Det er vel mest en «side hustle» for å tjene litt på momentumet jeg har på Instagram, sier poeten med over 22.000 Instagram-følgere.

Å selge sine egne bøker har han imidlertid ikke tenkt på.

– Jeg burde kanskje gjøre det, men har ikke visst at det er vanlig praksis. Det hadde jo gitt mening for meg, faktisk, sier Fallo.

Birger Emanuelsen selger tilsynelatende signerte bøker fra sin nettside, men forfatteren avkrefter til Klassekampen at dette er tilfelle.

– At de «kjøp»-knappene fremdeles er der, er latskap, ikke kremmerinstinkt. De bør lenkes til en nettbokhandel, sier han.

Emanuelsen forteller at han i en periode solgte ut såkalte frieksemplarer, et begrenset antall bøker forfattere mottar gratis fra forlaget, men han har ikke vurdert det som lønnsomt å kjøpe egne bøker for å selge.

– Det blir løping på postkontoret og porto og unødvendig tidsbruk for en trebarnsfar, konkluderer han.

Kritisk til nettbokhandler

Tilbake til Ida Jackson. Er hun ikke redd for å miste sitt gode forhold til bokhandlene, nå som hun har tatt salget i egne hender?

– Både ja og nei. Det er jo ikke sånn at de hadde solgt disse 400 bøkene hvis jeg ikke hadde gjort det, sier Jackson, samtidig som under understreker at hun er veldig begeistret for bokhandlene rundt omkring i landet.

Nettbokhandlene er hun ikke like fornøyd med.

– Når jeg er på Tronsmo, kan jeg gå rundt og snuse i to timer. Jeg kan ikke si at det er lagt like mye kjærlighet ned i Ark.no, sier hun.

– Ark har en helt fin nettbutikk, men de store nettgigantene, som Instagram, legger enormt med ressurser inn i å bli kjempedeilige og avhengighetsskapende. Da holder det ikke å være helt ok i den konkurransen, sier Jackson.

– Vil du oppfordre andre forfattere til å selge bøker selv?

– Mange lurer jo på hva de skal gjøre for å få inntekter, nå som de ikke får dra på oppdrag. Mitt beste tips er: Selg bøkene dine.

thomase@klassekampen.no