Lørdag 9. mai 2020 Tema

To takknemlige neshornvinnere

VERDIGE DYREPASSERE: Olaug Nilssen og Bodil Stenseth er årets mottakere av Neshornprisen.

KULTURPRIS

Ingen julefred kan senke seg over Klassekampen-huset før årets neshornprisvinnere er kåret. I år ble statuettene delt ut under redaksjonens tradisjonsrike julelunsj. Mellom munnfuller av gravlaks og eggerøre minnet ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen om prisens formålsparagraf:

– Neshornprisen gis til modige og frimodige stemmer i kulturlandskapet. I tillegg skal mottakerne være glade for å få prisen, så her gjelder det å spille med på notene, knegget redaktøren.

Og med på notene var så definitivt årets prisvinnere. Både Bodil Stenseth og Olaug Nilssen framsto passelig blankøyde da de endelig fikk den irrgrønne bronse­statuetten i favn.

Neshornprisen:

• Klassekampens kulturpris, første gang utdelt i 2003.

• Består av et diplom og et neshorn i bronse, utformet av billedhogger Christine Aspelund.

• Tidligere prisvinnere er: Per Petterson (2003), Hanne Ørstavik (2004), Karin Sveen og Ottar Brox (2005), Ebba Wergeland og Dag Seierstad (2006), Cecilie Enger og Jan Erik Vold (2007), Åsa Linderborg og Kåre Lunden (2008), Edvard Hoem (2009), Christine Koht og Geir Berdahl (2010), Karl Ove Knausgård og Solveig Aareskjold (2011), Vigdis Hjorth og Håkon Bleken (2012), Vanessa Baird og Rune Slagstad (2013), Frida Ånnevik og Ulrik Imtiaz Rolfsen (2014), Pia Maria Roll og Kaj Skagen (2015) og Erik Hillestad og Åsne Seierstad (2016).

Frykter ufarliggjøring

– Jeg er veldig glad nå. Dette er en inspirasjon til å fortsette å skrive, sa Stenseth i sin takketale.

Hennes siste bok, «Quislings ran», handler om Villa Grande på Bygdøy, som under krigen var en «røverborg» med tyvgods både fra Slottet og jødiske hjem.

– Da jeg var barn, sang vi «Napoleon med sin hær». Jeg har ofte lurt på hvor lang tid det gikk før despoten ble til en eventyrskikkelse i barne­kulturen. I vår egen samtid ser vi noen tendenser til at folk begynner å ufarliggjøre Quisling. Jeg vil jobbe til det siste mot at han blir en festlig skikkelse vi synger om i barnebursdager, sa Stenseth.

Hun siterte den danske forfatteren Suzanne Brøgger, som har påpekt at slaveri finnes til enhver tid.

– Oppgaven er å finne en måte å avskaffe slaveriet på, erklærte Stenseth, til trampe­klapp fra møtelyden.

Gir prisen videre

Olaug Nilssen, årets andre neshornvinner, gjorde tjeneste som baksideskribent i Klassekampen tidlig i sin karriere. Da hun trådte fram og mottok det tunge hov­dyret, var ringen sluttet.

– Jeg har sovet lite i det siste, derfor gråter jeg for ingenting. Ikke at dette er ingenting, skyndte hun seg å presisere, synlig rørt.

Nilssens roman av året, «Tung tids tale», er basert på den sanne fortellingen om sønnen, som er autist.

– Da jeg fikk Brageprisen, bestemte jeg meg for at den skal stå på Tveiterås skole i Bergen, der Daniel går. Og Neshornprisen skal gis videre til Svartediksveien avlastning og de ansatte der. Jeg har gjort dette for dem også, sa Nilssen.

bendik.wold@klassekampen.no